26 Temmuz 2013 Cuma

JIMI HENDRIX - “People, Hell And Angels”

Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Jimi Hendrix’in yeni bir albümünün çıkacağı haberi gündeme “yılın olayı” nevinden oturmuştu. Aslında Hendrix’in daha önce yayınlanmamış kayıtları bir araya getirilip 40 küsur yıldır yayınlanır. Bundan iki yıl öncesi de “Valley Of Neptune” ismiyle böyle bir album çıkmıştı. Ancak bu seferkinin farkı neredeyse başlıbaşına bir stüdyo albümü özelliğini taşıyor olması. Yanısıra albümde Hendrix’i nefeslilerle , keyboard’la ve ikinci bir ritm gitarın katılımıyla da dinleme bahtiyarlığına erişebiliyoruz.  
Hendrix hayatta olsaydı 70 yaşına  gireceği gün olan 27 Kasım 2012’de basına yapılan açıklama ile büyük gitaristin daha önce yayınlanmamış kayıtlarından oluşan “People, Hell And Angels” isimli albümünün çıkacağı duyurulmuştu. Aradan üç ay geçti ve çıkacağı tarih olarak belirtilen 5 Mart günü de albüm yayınlandı. Dinlenildiğinde insanı bir hayli şaşırtıyor. Bu sefer eski yayınlanmamış stüdyo ve konser kayıtlarının bir araya getirilmesinden farklı bir durum söz konusu. Zira bütünlüklü bir albümle karşı karşıyayız.   
1968 güzünde grubu Experience  ile  “Electric Layland” albümünü çıkaran Hendrix ilerki yeni fikirleri için de 69 baharında eski grubu (dostları) Band Of Gypys elemanlarıyla stüdyoda tam anlamıyla takılmış. Bu kayıtlardan sonra da Woodstock ve 1970’deki hazin ölümü gelecekti. Yani sözün özü elimizdeki bu albüm yaşarken 3. Stüdyo albümünden sonrasını yapabilseydi ne gibi fikirleri olduğunu bize yansıtan bir çalışma diyebiliriz.
Hendrix’i müzik yaşamında 2 grup ile gördük. Bunlardan biri beyaz ve İngiliz müzisyenlerden oluşan Experience’di, diğeri ise siyah müzisyenlerden oluşan “Band Of Gypsy’di. Bu her iki topluluk da trio yani Hendrix de dahil olmak üzere üç kişiden oluşuyordu. Bu yeni yayınlanan  “People, Hell And Angels”da ise Jimi Hendrix’I ikinci bir (Ritim) gitar katılımıyla 4 kişilik bir kadro ile  dinleme olanağı bulduğumuz gibi ekibe saksofon, piyano, perküsyon katılımıyla da değişik bir lezzette bulabiliyoruz. Enstruman katılımındaki bu zenginleşme  bazı parçaların yorumlarında funk, soul,  gibi tarzlarla da renklendiğine şahit oluyoruz. Albert Allen’in vokal yaptığı “Mojo Man” de nefeslilerin bir big band tavrında katılımıyla harika bir yorum elde edilmiş.
“People, Hell And Angels” albümü için bas , gitar , davul’dan mürekkep üçlü anlayışından vazgeçildiği tamamen söylenemez. Jimi Hendrix (gitar/ Vokal), Buddy Miles (davul), Billy Cox ((bas) ile klasik Band Of Gypsy üçlüsünü bozmadan diğer enstrümanlar konuk özelliği ile katılmış gibi. Band Of Gypsy’den davulcu Buddy Miles 3 parça haricinde her parçada yer alsa da Billy Cox’un yerine bir parçada (Somewhere) o dönem Buffalo Springfield daha sonrada Crosby, Stills, Nash And Young’dan tanıdığımız Stephen Stills bas gitarı çalmış. Albümün 9. Sırasında yeralan “Inside Out” da da Hendrix’i bas gitarda dinliyoruz. Perküsyonu ile albüme değişik bir tat veren Juma Sultan’ın yanısıra Hendrix’in eski dostu saksofoncu Lonnie Youngblood’un yeraldığı “Let Me Move You” da Jimi Hendrix kendini bir hayli geride bırakmış.  Vokalleri de üstlenen Youngblood, yanısıra saksofonuyla da solist durumunda. Parçanın sonuna doğru vokal, gitar  ve klavye heyecanı üst düzeye çıkarıyor. (Benim kendi adıma defalarca dinlemeye doyamayacğım parça bu olacak gibi)
Hendrix’in “Her zaman en büyük favorim” dediği Elmore James klasiği “Bleeding Heart”, orijinalinden biraz farklı ve funk etkide yorumlanan “Earth Blues”,  Hendrix’in gitarının Buddy Miles’ın ritminde aktığı “Hey Gypsy Boy”,  finale oturan “Villanova Junction Blues”un yer aldığı “People, Hell And Angels” albümünde 12 parça yer alıyor.   Sahnede ve kayıtlarda hep tek gitar olarak görmeye alıştığımız (zaten başka türlüsü de akla gelmez) Hendrix, bu yeni kayıtlarda “Easy Blues” ve  “Izabella“ da  ikinci bir gitaristle birlikte çalıyor. İlk kez Woodstock Festivali’nde duyulan bu parça Larry Lee’nin ritm gitaristliğinde yeni zevkli bir yorumun çıkmasına neden olmuş.

Jimi Hendrix’in kardeşi Janie Hendrix’in de denetiminide Eddie Kramer ve John Mc Dermottprodüktörlüğünde oluşan “People, Hell And Angel” yepyeni bir albüm gibi dinlenebiliyor. Bir anlamda “Electric Layland”den sonra çıkmış bir stüdyo albümü gibi. En azından yaşasaydı tasarladığı ve ilk eskizlerini attığı bu çalışmanın izlerini takip edecekti. Jimi Hendrix’in doğumunun 70’inci yıldönümünde gelen  bu 44 yıl öncesinin kayıtları onu sevenlere iyi bir armağan oldu diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...