20 Temmuz 2013 Cumartesi

İyi ki doğdun CARLOS SANTANA!

Meksikalı gitarist Carlos Augusto Alves Santana! Bizim için o bildiğimiz Carlos Santana bile yeterken bir de bu tam ismini duyunca sanki Sergio Leone'nin 70'lerdeki "Spagetti Western" filmlerinden bir öykü izliyor gibi oluyoruz. (Ha laf arada vakti zamanında ABD film sanayi, İtalyanların yaptığı kovboy filmlerine makarna ismi takarken açık bir aşağılama ögesi takardı. Oysa ki yıllar yılları kovaladı o filmlerin değeri daha da anlaşıldı. )
Çizim Aptülika
70'li yıllarda Santana ismi en azından benim için "Sabata" isimli bir "spagetti" kovboy filmini hatırlatır. Filmin müziğindeki sözler o gün de bugün de ezberimdeydi. "Hey Amigo kes Sabata" deyip, mahallede "dekmancılık" dediğimiz oyunu oynardık. Ya işaret parmağımızı kovboy tabancasının namlusu haline getirir ya da bir tahta parçası tabanca olurdu. Sonra biraz büyüyünce sinemanın yerini müzik alıverecekti. Ve birden bire o filmdeki Sabata oluverecekti Santana. O spagetti westernlerde ABD yapımı kovboy filmlerinden farklı bizim gibi esmer ve kavruk adamlar da olurdu. Sonradan onların Meksikalı olduğunu anlayacaktık. İşte Carlos Santana da bize yakın biriydi. Diğer Rock müzisyenleri daha açık ten ve sarı kafalıyken bu bize yakın hatta daha esmer biriydi. Ha sadece görüntü mü? Ya müziği...  O da farklıydı. Hala unutamadığım "Oye Como Va", "Samba Pa Ti" hemen bizi sarıvermişti. Sonraları "Black Magic Woman" gelecekti ki, yıllar yılı o parçanın Fleetwood Mac'in parçası olduğunu bilmeyecektik. Fleeetwood Mac'in bu parçasını 1970'de yorumlayan Santana bu parçayla öyle özdeşleşecekti ki.
Bunca şeyi yazmamın sebebi bugün Carlos Santana'nın doğum günü olması. Niyetim bu konuyla ilgili kısa bir giriş yapıp, Carlos Santana'nın çizdiğim bir resmini paylaşmaktı. Ama uzatttım.
Carlos Santana, 20 Temmuz 1947 tarihinde Navarro'da dünyaya gelmişti. Kemancı olan babasından etkilenerek, 5 yaşında kemana başladı. Kısa bir süre sonrada düğünlerde falan çalmaya başladı. Küçük Santana, üç yıl sonra da gitara geçecekti. Ve tabi ondan sonrasında elektro gitarla dünya rock tarihine Latin Rock tarzını armağan eden adam ortaya çıkacaktı.
Ne diyelim:
İyi ki doğdun Carlos Santana!

* APTÜLİKA *
bluesperisan@gmail.com




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...