16 Temmuz 2013 Salı

Beatles’ın Al Di Meolacası



Caz’ın diğer müzik türleri ve yerel renklerle hem hal olması ve bundan da kendini yok etmeden (hatta daha güçlü ve uzun ömürlü olarak) çıkabilmesinin müsebbibi büyük ihtimalle “Fusion” devrimi olsa gerek. İşte bu devrimin Latin, Flamenko ve Tango ile caz’ın buluşmasının vazgeçilmez ismi de Al Di Meola’dan başkası değildir. 80’lerde elektro gitarını yakıcı, sert tınılarla çıkartan Al Di Meola daha sonraları da daha akustik tınılarla İspanya’dan yeni kıtaya dağılan renkleri yansıtmayı sürdürdü. Al Di Meola şimdilerde de çocukluk döneminin kahramanları olan Beatles ile gitarını sunuyor.
Hani o meşhur karikatür karesi vardır ya…  Bir psikolog muayennanesinde oturuyor , elinde kalemi ve kağıdı. Gene karikatüre eşlik eden olmazsa olmaz görüntüde hastası yanıbaşında uzanmış. Bu kompozisyonda doktor soruyor: “Çocukluğunuza dönelim”.  Bu yazıyı yazmamızın bir hafta sonrası  ( 22 Temmuz) 59 yaşına girecek olan Al Di Meola da çocukluk günlerine dönerek müzikal hesaplaşmasını yapıyor gibi.
Müziğe çok küçük yaşlarda başlayan Al Di Meola’nın o dönem aklında gitar yokmuş. Ne zaman ki 9 yaşına gelmiş ve Beatles’ı duyunca “Benim enstrumanım gitar olacak” demiş. Sonrası Boston’daki meşhur Berklee Koleji ve 1970'te de caz piyanosunun fusion mimarı Chick Corea’nın “Return To Forever” grubunda bulmuş kendini.  Fusion  devriminin ortamında Latin ezgileri ve Rock müziği de caz ile çok güzel birleştirilmiş. Sonrasında kendi kanatlarında uçan Meola’yı “Elegant Gypsy”, “Casino”  gibi solo albümlerinde sert gitar tınılarını (eh biraz da hard rock dinleyicisine de uygun) Latin ile buluştururken bulmusuz. Bu yolculuk durmak bilmemiş 80’lerin başında meşhur “Friday Night in San Francisco” isimli konser albümünde bir büyük Flamenko ustası Paco De Lucia’nın bir yanında İngiliz caz gitaristi John Mc Laughlin diğer yanında da Al Di Meola olarak görmüştük. Bir anlamda caz ve rock dinleyicisi ilk defa flamenko ile bu kadar yakın temas içine giriyordu. Sonrasında Al Di Meola kimi zaman latin kimi zaman flamenko kimi zaman da Tango ezgilerini caz gitarıyla sunacaktı. 
Bu yılın bahar aylarını nihayete erdirirken yeni albümler arasında Al Di Meola’nın “All Your Life”ı göze çarpar oldu. Gitarist bu albümünde 14 Beatles parçasını yorumluyordu. Aslında bunun ilk belirtisi 2011’de çıkardığı “Pursuit Of Radical Rhapsody” albümünde görünmüştü. O albümde yer alan “"Strawberry Fields" isimli Beatles parçası vardı. Bu kalabalık bir kadro ile yapılan, hatta biraz da geniş orkestra tavrıyla gelen bir yorumdu. Şimdiki albümde ise 14 Beatles parçası daha akusti olarak tek gitarla sunuluyor. Üstelik Beatles  şarkıları daha bir flamenko yorumu tadında karşımıza geliveriyor.
APTÜLİKA

Not: Al Di Meola’nın “All Your Life” albümünde seçilen 3 parça bu hafta perşembe gecesi yayınlanacak olan Blues Perişan radyo programında.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...