15 Temmuz 2013 Pazartesi

1993’den Sonra Kaybolan Güzel Ada: QUIREBOYS

19 yıl Sonra Quireboys ile Yeniden Buluşma. Bu perşembe Blues Perişan radyo programında

 90’lı yıllar da artık “68” ya da “70” gibi nostaljik yıllar arasına girdi bile. Ama bana sorarsanız “90’lar” yerine  “80’lerin sonu”demeyi daha keyifli bulurum. Çünkü benim için 1987’den 1993’e kadar olan dönem müzikal olarak daha keyifliydi. Eh biraz da samimiydi desem.  
Bu tabi benim bakış açımdan çıkan sonuç. Ama müzikal olarak da rock ve türevlerinde rock’n roll ve blues ağırlığının gittikçe azaldığı hatta yokolduğu dönem olarak görürüm, 94 ve sonrasını.
İşte dediğim bu süreçte (1994'e kadar olan) çıkan hard'n heavy rock gruplarından Cinderella  benim için ayrıcalıklıydı. Tom Keifer’ın emektarlığında gene de sessiz sedasız bir şeyler yapsalar da 1994’den sonra eskisi kadar ilgiye mazhar olamadılar.  Cinderella dışında bir grup daha vardı ki onlar da aynı kaderi yaşamışlardı. Bu grubun ismi Quireboys’du ve iki albümle  ortaya koydukları başarı , yaratıcılık ve üretkenlik ne acıdır ki 1993’e kadar sürecekti.
Hep bu Quireboys’u yazmak, dinletmek isterdim. Radyoda kimi zaman aralarda çaldım ama yazma konusunda bir vesile bulamadım. Hani belki “neydi o günler” soslu nostaljik bir yazı yazabilirdim, ama istemedim.  Böyle bir yazıdan sonra “o konser nasıldı , nasıl kafa sallamıştık” ya da “Guns konseri woaw” nidalı geri dönüşler olacak  ve Quireboys’un müziği gene güme gidecekti. Müzik için radyo yazıdan fotograftan, (içim elvermese de) çizgisel aktarımdan daha güzel. Öncelikle kulağa direkt hitap ediyor ve  müzik ilgisi esas oluyor. Bu nedenle Quireboys’u radyoda çalmak ve anlatmak istedim. Sadece bir vesile bulmalıydım. Radyoda program yaptığım 5 yıl içinde bir vesile bulamadım. Ancak 2 hafta evvel bu vesilenin ayağıma geldiğini gördüm. Zira grup 2002’de tekrar toplanmış ve kaçırdığım bir kaç albüm yapmıştı. En önemlisi de Haziran ayının sonunda da yeni albümü “Beautiful Curse” çıkmıştı. Artık duramazdım Blues Perişan radyo programında Quireboys çalabilecektim.

Yıllar içinde (dile kolay 19 yıl yahu) grubun kadrosu değişmiş ama  o “Spike” lakaplı vokali Jonathan Gray  hala grupta duruyor. Geçen bunca yıla rağmen o Rod Stewart vari sesi de duruyor. Aslında Rod Stewart dediğimize bakmayın adaya hakim olan Bon Scott, Alexis Korner  ve daha nicesini sayabileceğimiz British Blues kökenli ses.  Kalan güzelliklerden biri de Quireboys’un ilk albümlerinde duyup, deliye döndüğüm piyano, org tınısı.  Bu öyle bir etkiyle geliyordu ki insana, sanki salaş bir barda kırık , dökük bir piyanodan içinize işleyen bir samimiyet gibi. Hoş o ilk yıllardaki klavyecisi Chris Johnstone bugün yok ama onun tınısı korunmuş gibi. Bugünkü kadroda onun yerinde gördüğümüz Heith Weir de onun yokluğunu hissettirmiyor.  Eskilerden gitarist Guy Griffin de kadroda. O da 70’lerin adadan gelen güzel rüzgarını bizlere taşıyor. Yani emin ellerdeyiz.
Bu perşembe gecesi yayınlanacak olan Blues Perişan radyo programında  Quireboys’un  yeni çıkan albümü “Beautiful Curse”dan seçtiklerimi çalarken, o kayıp güzelliklere gideceğiz.

 BEATLES’In AL DI MEOLA’CASI
Programda sadece Quireboys olmayacak. Dünyaca ünlü guitarist Al Di Meola’nın son albümünden de seçmeler yeralacak. Caz gitarını flamenko, Latin müziğiyle buluşturan fusion gitaristi Al Di Meola, son albümünde Beatles şarkılarını yorumlamış. 
Bu yılın bahar aylarında çıkan “All Your Life” albümünde da  14 Beatles klasiği Al Di Meola düzenlemeleriyle sunulmuş. 
Sanatçı bundan önceki 2011 tarihli albümü “Pursuit of Radical Rhapsody” de de “Stawberry Fields” isimli Beatles parçasını yorumlamıştı. Ama bu seferki hem daha akustik hem de flamenko ve Latin kokulu.
APTÜLİKA

Blues Perişan her Perşembe saat 22:00’den 00:00’ye Rock FM 94.5’te

Internetten canlı dinlemek için: www.rockfm.com.tr

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...